DJELATNOSTI

Tekum d.o.o. je osnovan 1991. godine, od strane stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji,  održavanju i nadzoru različitih energetskih objekata i  zavarenih konstrukcija. U našoj kompaniji imamo 19 zaposlenih koji sa svojim ikustvom i dosadašnjim referencama uspješno i precizno utvrđuju stanje konstrukcije (provođenjem ispitivanja bez razaranja, analizom mikro-strukture i mehaničkih svojstava materijala), definiraju tehnologiju i provode reparaturne radove.

Za provođenje navedenih aktivnosti posjedujemo sva potrebna  ovlaštenja i certifikate. Tijekom našeg rada uvijek težimo razvoju, prihvaćanju i implementiranju novih i inovativnih tehnologija i procesa.

Sva reparaturna zavarivanja provode se prema kvalificiranim atestima  postupaka (WPQR) . Navedenim WPQR‐ovima pokrivene su grupe materijala 1, 3, 6, 7, i 8. NDT osoblje certificirano je prema HRN EN ISO 9712 kao i prema  SNTC‐TC‐1A za metode VT, MT, PT, UT. Koordinator zavarivanja certificiran je prema IAB‐252r1‐11 kao  International Welding Technologist / European Welding Technologist.
Tekum d.o.o. ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji zahtjevne zavarene konstrukcije u području elektroenergetskih postrojenja.
Pročitaj više
Usluge remonta na turbinskoj i hidromehaničkoj opremi elektroenergetskih postrojenja.
Pročitaj više
Tekum d.o.o. raspolaže vrhunski opremljenim laboratorijem za provedbu ispitivanja bez razaranja koji čine stručno i kvalificirano osoblje certificirano prema HRN EN ISO 9712 kao i prema SNTC‐TC‐1A za metode VT, MT, PT, UT (stupanj 1,2 i 3) te ispitna oprema koja ide u korak sa svjetskim trendovima.
Pročitaj više
Razvili smo i kvalificirali specijalne postupke zavarivanja za pojedine komponente elektroenergetskih postrojenja.
Pročitaj više
Savjetovanje, osiguranje kvalitete i nadzor prilikom projektiranja, proizvodnje i ugradnje mehaničkih komponenti u elektroenergetskim postrojenjima.
Pročitaj više
Upravljanje projektima, kontrola proračuna, analiza naprezanja i mehanika loma pomoću metode konačnih elemenata (MKE). Analiza uzroka oštećenja komponenti i procjena preostalog vijeka trajanja.
Pročitaj više

RAZVOJ


Razvili smo i kvalificirali specijalne postupke zavarivanja za slijedeće dijelove:

Postupak zavarivanja (WPQR) turbinskih kola hidro turbina iz grupe materijala 7 prema ISO/TR 15608, koji se primjenjuju za reparaturu turbinskih kola u montiranom stanju uz postizanje zadovoljavajućih mehaničkih svojstava i tvrdoće( < 370HB), a bez potrebe provođenja naknadne toplinske obrade.
Ovaj postupak je uspješno primijenjen na reparaturi više turbinskih kola čime su uspješno i brzo sanirana oštećenja i izbjegnute deformacije.

Postupak zavarivanja (WPQR) dijelova parnih turbina iz grupe materijala 6 prema ISO/TR 15608, koji se primjenjuje za reparaturu dijelova u montiranom stanju.
Ovaj postupak je uspješno primijenjen na reparaturi kućišta i sjedišta ventila parnih turbina čime su izbjegnuti opsežni demontažni radovi i naknadna toplinska obrada.

Postupak zavarivanja (WPQR) čeličnih konstrukcija iz grupe materijala 3 prema ISO/TR 15608, koji se primjenjuju za reparaturu konstrukcija u montiranom stanju uz postizanje zadovoljavajućih mehaničkih svojstava i tvrdoće.
Ovaj postupak smo uspješno primijenili na reparaturi tlačnog cjevovoda hidroelektrane čime su uspješno i brzo sanirana oštećenja i izbjegnuta naknadna toplinska obrada.

Posjedujemo odobrene postupke (WPQR) za grupu materijala 4, 5 i 9 prema ISO/TR 15608 za izradu i reparaturu zavarenih konstrukcija u termoenergetskim postrojenjima.

Posjedujemo odobrene postupke (WPQR) za grupe materijala 1 i 8 prema ISO/TR 15608 za izradu i reparaturu zavarenih konstrukcija iz običnih konstrukcijskih čelika kao i iz nehrđajućih čelika.

Zašto odabrati Tekum

Zbog našeg specifičnog poznavanja elektroenergetskih i procesnih postrojenja u mogućnosti smo razviti rješenja koja će riješiti vaše probleme.

Ukoliko nam se obratite s jedinstvenim problemom, pronaći ćemo inovativno i praktično rješenje.

1000

Projekata završeno

50

Energetskih postrojenja

46000

Sati rada / god